Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPREDSJEDNIK DP-A

Radić: 'S kime da pregovaramo na ljevici? Puno je spinova, nismo dogovarali ministarstva s HDZ-om'

Zagreb: Konferencija za medije Domovinskog pokreta
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
22.04.2024.
u 15:18

"Imali smo neformalne razgovore, ali to nisu pregovori. Nitko nam ništa nije nudio", tvrdi potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić.

Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, i Josip Dabro, glavni tajnik te stranke, u 15:00 dali su izjavu za medije, prilikom čega su komentirali pregovore za sastavljanje nove Vlade. Tekstualni prijenos njihovih obraćanja mogli ste pratiti na portalu Večernjeg lista.

"Mi smo pri kraju svih naših procesa i postavki za pregovore. Danas u 18 sati imamo Predsjedništvo koje će to usvojiti, a to će završiti kasno u noć. Imamo neformalne konzultacije sa svima. Nije mi jasno s ove lijeve strane s kim bismo uopće trebali razgovarati. Voljeli bismo znati tko je pregovarač s njihove strane. Očekujemo da sutra krenemo u pregovore sa svim stranama", rekao je uvodno Radić, nakon čega su počela pitanja novinara.

Podržavate li prijedlog o Vladi dosadašnje opozicije na godinu dana koja bi se bavila s pet točaka?

Ponovio je da će se držati osnovnih načela iz njihove prediborne kampanje, kao i to da u Vladi ne planiraju biti s predstavnicima SDSS-a i platforme Možemo. "Znate naš stav oko SDSS-a, mi smo formalisti. Odluka je da mi ne možemo biti s Možemo ni SDSS-om. Ne možemo biti s njima dio vlasti i surađivati s njima. Naši razlozi nisu nekakve netrpeljivosti, SDSS je sljednik stranke iz rata, a Možemo je nastao iz razloga koji, po nama, nisu ustavni", poručio je.

Demantirao je napise medija o navodnom dogovoru DP-a i HDZ-a. "Mi ne računamo ni na što. Tek krećemo na pregovore, tu ćemo sve razjasniti. U ovome trenutku nemamo ništa. Vidio sam jako puno spinova i kategorički tvrdim da ništa od toga nije istina. Ako nismo pokrenuli pregovore, ne može biti ni poruka što tko traži. Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali nikakve pregovore s bilo kime. Imali smo neformalne razgovore, ali to nisu pregovori. Nitko nam ništa nije nudio", dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Komentirao je izjavu Sandre Benčić iz Možemo o tome da oporba mora spriječiti da na vlast dođe najdesnija vlada u povijesti Hrvatske, koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta. "Bio sam s njom na puno sučeljavanja i otprilike mi je jasno kako ona radi, kako ona razmišlja. Mi smo dva potpuna stranačka antipoda i nemam što komentirati. Ne mislim ništa o toj ideji. Imat ćemo pregovore sa svima i svi su ravnopravni. Te ad hoc većine, ne mislim da je to u redu", rekao je.

Oglasio se potom Stipo Mlinarić Ćipe, koji je komentirao svoje ranije izjave o premijeru Andreju Plenkoviću. "To je bio opoziv Andreja Plenkovića u 1 sat navečer. To su činjenice i ja ne bježim od svojih izjava. Tada što sam rekao, to je stajalo. Dva referenduma su ukradena ljudima. A sada to vaditi iz konteksta... Ljudi su skupili referendumske inicijative. nije bilo referenduma, rekli su da su Hrvati nepismeni. To je činjenica? Je", rekao je Ćipe. U njegovu izjavu potom je stao Radić, koji je poručio novinarima da kada bi se političari tako ponašali kao oni, da ne bi nikada bilo većine i vlasti. "Kada bi se tako svakome gledalo što je govorio..."

Vratio se potom Radić na pregovore. "Domovinski pokret će pregovarati sa svima. Što se tiče lijeve većine, pozivamo i SDP i Most da naprave pregovarački tim i da vidimo postoji li tu većina", rekao je Radić, kojega su potom upitali planira li povući kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića. "Neću povući kaznenu prijavu protiv Plenkovića, kako se povlači kaznena prijava?" odgovorio je.

Kazao je da je bio na jako puno pregovora. "Nekome uvjetovati tko će biti u pregovaračkom timu, mislim da to nije civilizacijska razina. Ne možemo mi uvjetovati tko će biti s druge strane", odgovorio je na upit novinara hoće li uvjetovati da za HDZ pregovara premijer Plenković. Ironično je prokomentirao i navode da će uvjerovati u pregovorima time da netko može ili ne može biti kandidat za premijera. "Evo, reći ćemo da Dalić mora baš mene postaviti za centarfora reprezentacije ako idemo u pregovore..."

Najava izjava za medije

Podsjetimo, Domovinski pokret na parlamentarnim je izborima osvojio 14 mandata i očekuje se da će biti dio nove hrvatske Vlade. Potpredsjednik stranke Radić prije nekoliko dana gostovao je u studiju Večernji TV-a, gdje nije skrio mogućnost pregovora ni s HDZ-om ni sa SDP-om, dvije opcije koje su na izborima osvojile najviše mandata.

– Domovinski pokret uvijek govori isto, tako ćemo se i ponašati. Predsjedništvo donosi odluke, prvo se slaže ideološki okvir, a ne fotelje. Gledajte, mi smo i prije razgovarali s raznim ljudima, i sada razgovaramo. S Plenkovićem nisam pričao, ako me to pitate. U kampanji je svašta rečeno, ne možemo sa SDSS-om, a Možemo je franšiza nastala iz nekog Zelenog instituta te s novcem druge države – kazao je Radić, potvrdivši da sigurno u Vladu ne žele samo sa SDSS-om i Možemo.

S druge strane, premijer Andrej Plenković potvrdio je kako HDZ aktivno razgovara s Domovinskim pokretom o sastavljanju većine u Saboru, no zasad nema indikacija kako bi taj dogovor mogao izgledati. Ove je nedjelje iz Jasenovca poručio kako zahtjeva DP-a o određenim resorima, kako se navodi u medijima, još nije bilo te da će o takvim stvarima pregovarati u idućim danima. 

VEZANI ČLANCI:

– Hajdemo se osvrnuti na postizbornu raspravu koju moramo svesti na normalne okvire. Narod je kazao što misli. Poruka je da je relativni pobjednik HDZ. Sutra idemo u daljnje razgovore, već smo održali jedan sastanak s predstavnicima manjinskih zastupnika, oni su spremni nastavili suradnju. Razgovaramo i s DP-om, razgovori o zahtjevima još nisu bili, sve ostalo su spinovi – poručio je pa komentirao kakvu vladu može zamisliti. – Mi ćemo razgovarati s onima koji su otvoreni za razgovore – kazao je.

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

Zagreb: Konferencija za medije Domovinskog pokreta
1/21

Komentara 109

DU
Duupin
12:43 22.04.2024.

Bit će dobro, falilo je malo papra i parike u HDZ vladi a sa DP to neće falit

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
12:35 22.04.2024.

Glavno da Pupi i njegova ekipa odu, ostalo se može dogovoriti.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
15:29 22.04.2024.

U ovim uvjetima podrška vladi DP-a i HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije